Automatisering voor MKB en de thuiswerker
Home

Products

Services

Support

Nieuws

FAQS

Contact

Penguin

FAQS, ofwel Veel gestelde vragen...

Ik krijg rare mails van onbekenden met onderwerpen In het Engels. Wat betekent dat, en wat kan ik er aan doen?

Mijn PC start zomaar opnieuw op, terwijl ik er op zit te werken. Is hij kapot?

Ik gebruik Outlook Express op mijn nieuwe PC, maar nu kan ik geen bijlagen meer openen bij ontvangen mails.

Welke beveiligingssoftware moet ik gebruiken?

Ik gebruik avast. Hoe zorg ik er voor, dat het een heel jaar lang werkt?

Op mijn nieuwe PC is OpenOffice.org geinstalleerd. Hoe zorg ik dat mijn documenten altijd door MS Office gebruikers kunnen worden gelezen?

Hoe krijg ik spellingcontrole in OpenOffice.org aan de gang?

Bij het opstarten van mijn PC krijg ik de melding: "OpenOffice.org kan niet worden gestart tengevolge van een fout in de toegang tot de configuratiegegevens van OpenOffice.org. Neem a.u.b. contact op met uw systeembeheerder. De volgende interne fout is opgetreden: GetStorage, name "No Content! "

Ik heb een GPS-ontvanger met USB-aansluiting. Mijn software wil weten welke poort moet worden gebruikt voor de GPS-signalen?

Waar staat de naam Braha voor?


  Ik krijg rare mails van onbekenden met onderwerpen In het Engels. Wat betekent dat, en wat kan ik er aan doen?

  Uw provider zal mails, die gericht zijn aan een mailadres, wat van u is (het hoofdaccount van uw provider, of door uzelf extra aangemaakt adressen) ALTIJD afleveren. Dat betekent, dat de servers zo worden ingericht, dat u er 99,999% zeker van kunt zijn, dat er geen mails verloren gaan. Het betekent ook, dat u mails die u niet wilt, toch zult krijgen, als die aan u gericht zijn.
  Om schade aan uw PC te voorkomen, dient u alle mails te (laten) scannen door een anti-virus programma. Veel Internet-providers leveren tegen geringe of geen kosten een dienst, die uw mails op hun servers al scant op virussen. Als u geen virussen binnen wilt krijgen, is deze dienst zeker aan te raden.
  Naast het scannen van mail door de provider is het zeker nog aan te raden een virusscanner op uw PC draaiende te houden.
  Een andere bekende ergernis is spam, reklamemail waarom u niet gevraagd hebt. Ook hiervoor zijn scanners beschikbaar, maar die werken nog niet 100%. Veel providers bieden ook deze dienst aan, waarbij dan wel gescand wordt, maar u krijgt nog steeds de mail. De wijziging na de scanactie van uw provider bestaat uit het aanvullen van de onderwerp-regel met bijvoorbeeld een aanduiding als: ***SPAM***. Uw e-mail software kan dan middels filterregels deze mails apart in een map wegzetten, waarna u de lijst nog kunt nalopen op "false positives", mails die ten onrechte zijn aangemerkt als spam. Wat u niet meer wilt zien, kan dan in een enkele delete actie worden weggegooid.
  Een bekende in anti-spam land is SpamAssassin van Deersoft. Voor linux vrij te downloaden, voor Windows is het iets lastiger aan de gang te krijgen. Voor de durfals onder de lezers: er is een howto beschikbaar om spamassassin te porten naar Windows.
  top

  Mijn PC start zomaar opnieuw op, terwijl ik er op zit te werken. Is hij kapot?

  Dat zou kunnen. Een van de oorzaken, die dit tot gevolg kunnen hebben, is defecte geheugenchips in uw PC. Om hierover uitsluitsel te krijgen, zijn testprogrammaatjes beschikbaar (memtest86) .
  Een veel vaker voorkomende oorzaak is echter, dat u uw Windows-PC niet hebt voorzien van de laatste patches en updates. Patches (stoplappen) en updates repareren de gaten, die in de Windows-software zijn gevonden, en die door kwaadwillenden worden gebruikt om uw PC binnen te dringen. Veel bekende wormen (zoals blaster, welchia) maken gebruik van in windows ontdekte gaten, en vertonen gedrag zoals opnieuw starten, hangen van de PC. U moet dus ALTIJD zorgen, dat Windows wordt ge-update.
  In Windows2000 en XP kan dit zo worden geregeld, dat updates automatisch worden gedownload. Hebt u een PC van Braha Systems, dan zal dit standaard zo zijn ingesteld. U ziet af en toe rechtsonder een balonnetje verschijnen met de tekst "Er zijn nieuwe updates gedownload en beschikbaar. Klik hier om te installeren".
  Klikt u dan ook op dat ballonnetje of op het in de systemtray staande icoon van een wereldbolletje met de windows-vlag. Vaak zal de PC opnieuw moeten worden opgestart, dus sluit al uw werk af, of doe de installatie aan het eind van de dag. U kunt dan de reboot combineren met een opstarten van de PC de volgende dag.
  De nieuwste versie van Windows XP, SP2, doet standaard de download en installatie volledig automatisch, en zal zo mogelijk wachten met opnieuw starten totdat u uitschakelt.
  Verder is het natuurlijk van levensgroot belang, dat een PC, die constant aan Internet hangt (dus als u een kabel- of ADSL-aansluiting hebt) wordt beschermd met een virusscanner, en een firewall. Zie daarvoor deze vraag.
  top

  Ik gebruik Outlook Express op mijn nieuwe PC, maar nu kan ik geen bijlagen meer openen bij ontvangen mails.

  De nieuwste versies van Outlook Express hebben standaard een (beveiligings-)instelling aan staan, waardoor bijlagen met bestanden, die virussen kunnen bevatten, niet kunnen worden geopend. Ongelukkigerwijs vallen hier ook Word- en Excel-documenten onder, omdat hier macro-virussen in kunnen zijn verborgen.
  U kunt in het hoofdscherm van Outlook Express onder het menu Extra gaan naar Opties, waar u onder het tabblad Beveiliging een vinkje kunt uitzetten bij "Opslaan of openen van bijlagen die mogelijk een virus bevatten niet toestaan". Wees u er van bewust, dat onder andere in .doc en .xls bestanden wel degelijk virussen kunnen zijn verborgen. Open dus geen bestanden van onbekenden.
  top

  Welke beveiligingssoftware moet ik gebruiken?

  Goede beveiliging voor een PC bestaat uit een netwerk-firewall, antivirus-software en een applicatie-firewall. Wat vandaag de dag ook niet mag ontbreken, is een adware/spyware-scanner.
  De netwerk-firewall zit in Windows XP ingebouwd, alleen staat deze vaak niet standaard aan. U kunt hem aanzetten via het configuratiescherm, netwerkverbindingen, eigenschappen, tabblad Geavanceerd. Zet de vink aan bij "Mijn computer en netwerk beveiligen door toegang vanaf het Internet te beperken of te blokkeren".
  In ServicePack2 van XP staat de firewall overigens wel standaard aan.
  Voor anti-virussoftware zijn verschillende mogelijkheden. Als u bij Braha Systems een PC hebt aangeschaft, is er zeer waarschijnlijk een 90-dagen versie van Norton Internet Security ge´nstalleerd. Dat betekent, dat na die 90 dagen geen updates meer zullen worden gedownload, tenzij u een abonnement neemt op de updates. Voor de kosten (momenteel een kleine 40 euro voor een jaar updates) krijgt u een uitstekend en gebruiksvriendelijk product, en als u niet helemaal vertrouwd bent met wat er op Internet allemaal aan bedreigingen rondwaart, is de prijs zeker niet teveel. Bovendien bevat Norton Internet Security een zeer goede applicatie-firewall.
  Bent u wel zekerder van u zelf, dan kunt u overwegen om een gratis antivirus product van het Internet te downloaden, gecombineerd met een eveneens gratis applicatie-firewall. Voor antivirus zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar:
  • Avast antivirus
   Een gratis scanner, eenvoudig te installeren en te configureren. Ook in een Nederlandse versie.
  • Antivir
   Ook deze scanner is gratis voor persoonlijk gebruik.
  Voor een goede applicatiefirewall kunt u terecht bij Zonealarm. De free-versie kost u niets, er wordt alleen van u verwacht, dat u zelf aangeeft welke programma's toestemming voor Internet toegang krijgen. U dient dus wel iets te weten van de programma's op uw computer.
  Overigens moet u voor gebruik met SP2 van XP tenminste versie 5.1 van Zonealarm gebruiken.
  Voor het scannen op adware en spyware zijn de volgende programma's beschikbaar:
  • Ad-aware
   Ad-aware is een gebruiksvriendelijk scanner programma voor adware, spyware en malware. Het is beschikbaar in een gratis versie, enige beperking is dan dat u zelf de updates moet halen en het scannen handmatig moet starten.
  • Spybot Search & Destroy
   Ook een gratis en veel gebruikt programma.
  Nog even iets over adware: meestal hebt u dit zelf op uw PC ge´nstalleerd, al bent u zich dat niet direct bewust. Programma's als Kazaa Desktop (en Messenger Plus!) installeren naast de eigenlijke software een flinke hoeveelheid adware. U hebt zelf gekozen voor installatie en bent akkoord gegaan met de licentievoorwaarden. Hierin staat expliciet vermeld, dat reklame-software wordt mee ge´nstalleerd. Het is zelfs zo sterk, dat Kazaa niet meer zal werken, als u de reklamesoftware weghaalt met bijvoorbeeld Ad-Aware, en de spyware bij Messenger Plus! wordt steeds opnieuw automatisch geinstalleerd. Ook zo bij Incredimail met zijn leuke achtergrondjes, die mooie screensaver van Internet met mooie, snelle auto's en meiden, smileys en zo verder. Pas op met "leuke" gratis dingen.
  Aan u de keus, ofwel in het Engels: choose your poison.
  Verder zijn Kazaa en Messenger berucht omdat ze poorten van de PC wagenwijd open zetten voor heel de wereld. Zelfs al is Kazaa in zichzelf niet gevaarlijk, sommige piraten gebruiken het wel om binnen te dringen, en daar is het zeker een ideaal programma voor.
  Wat moeten ze nou in mijn PC, hier is niks te halen? Dat horen we nogal eens, ja. Maar daar gaat het om: uw PC. Zonder dat u het weet wordt uw PC gebruikt voor dingen, die niet door de beugel kunnen, en waar u zeker geen toestemming voor zou geven: het platleggen van de chatsessie met Willem Alexander en Maxima, het platleggen van sites van de overheid, het platleggen van sites gericht op marokkaanse Nederlanders na de moord op Theo van Gogh, het sturen van enorme hoeveelheden spammails, zo maar enkele dingen die bijna ALLEEN MAAR met gekaapte PC's gebeuren. Het enige wat u zou kunnen merken, is dat uw PC er zeer lang over doet om op te starten, traag is en stroperig reageert. Verder kunt u het dataverkeer in de gaten houden, als dit plotseling veel meer is dan normaal, dan zou uw PC voor iets anders kunnen zijn gebruikt. Let dus op wat u gaat downloaden.
  top

  Ik gebruik avast. Hoe zorg ik er voor, dat het een heel jaar lang werkt?

  Om avast home edition een heel jaar lang gratis te mogen gebruiken, moet u wel registreren met een geldig e-mailadres. Als u avast hebt geinstalleerd, hebt u rechtsonder in het systeemvak een blauw bolletje met de letter a erop. Af en toe draait dit rond. Als u hierop rechtsklikt, kiest u in het menu "Over avast!..."
  U krijgt dan een venstertje met info over het programma, en daarin staat onderin een knop, met daarop "Licentie sleutel...". Klik hierop, u krijgt dan weer een apart venstertje, waar u een sleutel kunt ingeven. Als u dit voor de eerste keer doet, dan hebt u nog geen sleutel, dus die moet u aanvragen, en dat kan dan weer door op de link "Programma registratie..." te klikken.
  U wordt naar een pagina op de website van avast geleid, waar u een aantal vragen moet beantwoorden. De belangrijkste is het mail-adres, dit moet kloppen. U moet het scherm doorlopen, en onderin dan op de knop "Register" klikken. U krijgt binnen een tiental minuten een mail in uw box, waarin u een sleutel krijgt toegewezen. Deze vult u dan in in het Registratievenster, en u klikt op OK. In het Info-venster ziet u nu onder Registratiesleutel wat de vervaldatum voor updates is, en dat is als het goed is ruim een jaar vooruit.
  top

  Op mijn nieuwe PC is OpenOffice.org geinstalleerd. Hoe zorg ik dat mijn documenten altijd door MS Office gebruikers kunnen worden gelezen?

  OpenOffice.org is een softwarepakket, wat globaal dezelfde functies biedt als Microsoft Office pakketten; het grote verschil is, dat het gratis is.
  U kunt tijdens de installatie aangeven, dat de documenten, spreadsheets en presentaties, die gemaakt zijn met Microsoft Office software, door OpenOffice.org standaard worden geopend, waarna u ze kunt bewerken met OpenOffice.org. Standaard staat ook aan, dat Openoffice.org de bestanden zal opslaan in het eigen (open) formaat (een XML-variant). Dat betekent vaak, dat deze, door u thuis bewerkte bestanden op uw werk niet terug kunnen worden gelezen en bewerkt in MS Office. Om dat te voorkomen, kunt u ze "opslaan als" Office document, waarna ze wel weer door MS Word of Excel kunnen worden begrepen.
  Om dat niet steeds te hoeven doen, als u een document opslaat, kunt u ook naar keuze een standaard instellen:
  - Ga naar het menu Extra, Opties, en kies in dat scherm onder Laden/Opslaan voor Algemeen.
  - Hier kunt u onderin het venster onder "Standaardbestandsindeling" per documenttype aangeven hoe het altijd wordt opgeslagen.

  Voor het overige zult u misschien niet alle knopjes, die u gewend bent in MS Office, op dezelfde plek vinden, of het icoon wat er op staat is iets anders getekend, maar u kunt via de menu's zeker vinden wat u gewend bent voor zeker driekwart van alle werkzaamheden, die u met een Office pakket doet.
  top

  Hoe krijg ik spellingcontrole in OpenOffice.org aan de gang?

  Wegens licentie-perikelen worden niet alle woordenboeken, die beschikbaar zijn voor OpenOffoce.org met de installatieversie van de software meegeleverd. Hier is er meer over te lezen: spellingcontrole
  top

  Bij het opstarten van mijn PC krijg ik de melding: "OpenOffice.org kan niet worden gestart tengevolge van een fout in de toegang tot de configuratiegegevens van OpenOffice.org. Neem a.u.b. contact op met uw systeembeheerder. De volgende interne fout is opgetreden: GetStorage, name "No Content! "

  Deze fout wordt veroorzaakt doordat een configuratiefile is verminkt. Door de betreffende file weg te gooien wordt het probleem opgelost. U bent wel eventuele door u aangebrachte wijzigingen in de configuratie kwijt. U moet dan denken aan bijvoorbeeld het uitzetten van de tekstgrenslijnen in uw standaarddocument.
  De file is de volgende:

  "C:\Documents and Settings\"uw gebruikersnaam"\Application Data\OpenOffice.org1.1.2\user\registry\data\org\openoffice\Office\common.xcu"

  U kunt deze file deleten, en OpenOffice.org kan weer worden gestart.
  Om deze file te kunnen vinden, moet in de verkenner de volgende optie aan staan:

  Menu Extra, Mapopties, Tabblad Weergave, Verborgen bestanden en mappen weergeven

  Op hetzelfde tabblad staat onderaan ook een knop "Standaardinstellingen herstellen". Als u zich niet comfortabel voelt, omdat alle bestanden (ook kritische systeembestanden!) worden getoond, kunt u na het herstellen van OpenOffice.org deze knop indrukken.
  top

  Ik heb een GPS-ontvanger met USB-aansluiting. Mijn software wil weten welke poort moet worden gebruikt voor de GPS-signalen?

  Uw GPS-ontvanger stuurt signalen door over een USB-poort, terwijl uw software graag een COM-poort wil hebben ingesteld.
  U kunt rechtsklikken op Deze Computer, klik op Eigenschappen, klik tabblad Hardware, klik op Apparaatbeheer, en kijk in het dan geopende venster onder Poorten (COM & LPT).
  Daar staat een poort bij, die de conversie doet van usb naar serieel, meestal als "virtual serial port". Dit is een software-poort, die verkeer kan simuleren alsof het van een gewone seriele poort afkomt.
  Deze poorten beginnen meestal op COM5:. Kies de poort die hier genoemd staat in uw programma voor navigatie, en het signaal zal worden opgepikt.
  top

  powered by SuSE